Podeli sa drugima!

Šta je Content Marketing?

Da li je content marketing novina koja se vezuje za digitalnu eru ili je to forma marketinga koja je bila prisutna i pre više od sto godina? Nije šala, ovaj oblik marketinga bio je i tada prisutan, a uz sve veći tehnološki razvoj, forme content marketinga su se sve više i više unapređivale.

Šta je tačno content marketing? Content marketing je marketinška strategija koja se fokusira na kreiranje, objavljivanje i distribuciju kvalitetnog sadržaja koji privlači, edukuje i podstiče publiku na interakciju. Cilj je stvaranje dugoročnog odnosa sa publikom koja se vremenom može konvertovati u kupce ili klijente, tako što joj se pruža vrednost putem relevantnih i korisnih informacija.

Sadržaj koji bi trebalo da bude kvalitetan, zanimljiv i koristan za čitaoce može biti u obliku blogova, objava na mrežama, video snimaka, slika, flajera itd. Uz to, ova strategija uključuje i promociju sadržaja putem društvenih mreža, e-mail marketinga i drugih kanala kako bi se osiguralo da on stigne do publike zbog kojih je i kreiran.

U content marketingu teži se stvaranju poverenja u odnosu sa publikom, koje vodi ka sve većoj povezanosti i lojalnosti. Na ovaj način se povećava svest o brendu među ljudima, utiče se na privlačenje potencijalnih klijenata, poboljšava pozicioniranje na tržištu i dugoročno unapređuje odnos sa kupcima i klijentima. Sjajan primer baš za ovo jeste kampanja poznatog brenda John Deere, nadaleko čuvenog u proizvodnji traktora i drugih poljoprivrednih mašina. Pre više od sto godina, ovaj brend je odlučio da svoju ciljnu grupu edukuju sa sadržajem koji je plasiran kroz njihov časopis “The Furrow”. Časopis se i dalje uređuje i plasira čitaocima, a ova kompanija koja posluje skoro dvesta godina, nastavila je da stavlja fokus na blagodeti kupaca. Njihova rečenica “John Deere customers are at the center of everything we do” vrlo lepo opisuje misiju kompanije, koja je još krajem 19-og veka počela da vodi uspešan content marketing, a to čini i dan danas.

Koje su prednosti Content Marketinga?

Ako se uspostavi dobro isplanirana content strategija, tada plasirani sadržaj privlači pažnju publike i podiže svest o brendu što u krajnjoj liniji rezultira diferenciranjem na tržištu u odnosu na konkurenciju. Objavljivanje korisnog, informativnog i zabavnog sadržaja može privući i angažovati ciljnu publiku, što utiče na veću mogućnost da će se plasirani sadržaj deliti i da će brend postati vidljiviji. Kvalitetan sadržaj može poboljšati organsku poziciju na pretraživačima, jer se pretraživači fokusiraju na sadržaj koji pruža korisne informacije za korisnike. Pored bolje organske pozicije, kvalitetan sadržaj utiče i na reputaciju brenda, kao i na privlačenje i zadržavanje pažnje ciljne publike, što može dovesti do generisanja kvalitetnih leadova i povećanja šansi za pretvaranje publike u kupce ili klijente.

Koje su vrste Content Marketinga?

Na početku teksta smo pomenuli u kojoj formi se content marketing može javljati, a sada ćemo pažnju posvetiti vrstama content marketinga koje se najčešće javljaju u praksi.

Sadržaj na društvenim mrežama

Sve ono što se tokom vremena plasira na naloge brenda na društvenim mrežama trebalo bi da je unapred pažljivo isplanirano, jer baš kreiranje i deljenje sadržaja na društvenim mrežama može biti efikasan način za povećanje vidljivosti brenda, angažovanje publike i povećanje uticaja na društvenim mrežama. Pažljiv odabir tona obraćanja, formi i tematika objava, vizuelni prikaz, kao i sam sadržaj čini razliku između planiranog i nasumičnog objavljivanja.

Kako da ovladate društvenim mrežama? Poslušajte naš besplatni kurs na tu temu koji se nalazi NA LINKU.

SEO Sadržaj

Kada je reč o SEO sadržaju kao formi content marketinga, tu bi bilo idealno pronaći pravu meru između svih SEO principa i zanimljivosti i korisnosti tog sadržaja za čitaoce. Poštujući sve SEO postulate koji se primenjuju kako bi stranica, odnosno web sajt bili na što boljoj poziciji u organskoj pretrazi za određene ključne reči, dobra content strategija pokriva ovaj segment i plasira ga u formi koja je zanimljiva i laka za konzumaciju.

PR – Odnosi sa javnošću

PR (odnosi sa javnošću) igraju važnu ulogu u content marketingu jer omogućavaju da brend stvori i održi najbolji mogući odnos sa publikom.

Odnosi s javnošću pomažu u izgradnji poverenja na relaciji kompanija – publika, čime se povećava mogućnost da će publika biti zainteresirana za sadržaj koji se stvara i distribuira. Odnosi s javnošću pomažu u stvaranju pozitivne percepcije o brendu i njegovim proizvodima ili uslugama. Ključni elementi odnosa s javnošću u content marketingu uključuju redovnu komunikaciju, praćenje povratnih informacija, krizni marketing, ali i saradnju sa influenserima i novinarima. Svi ovi segmenti su važni, jer kao celina čine jednu skladnu PR priču iza koje stoje brendovi sa dobrom content strategijom.

Plaćeni Marketing

Plaćeni marketing u sklopu content marketinga odnosi se na korišćenje plaćenih kanala oglašavanja kako bi se tačno definisanoj publici prikazao kvalitetan i relevantan sadržaj. Ovo može da se odnosi na ​​plaćeno oglašavanje na društvenim medijima ili Google oglašavanje, kao i plaćeno oglašavanje na drugim web stranicama i druge vrste plaćenog oglašavanja.

Zahvaljujući plaćenom marketingu, kroz reklamne kampanje se postiže veća vidljivost sadržaja, uz koju se paralelno postižu i tačno definisani ciljevi. Druga prednost korištenja plaćenog marketinga u content marketingu je mogućnost kreiranja specifičnih publika kojima će se reklamne kampanje prikazivati. Prava publika je vrlo važna u oglašavanju, jer ako plasirate oglase nerelevantnoj publici – tada samo trošite budžet za oglašavanje.

Prodajni levak u Content Marketingu

Prodajni levak u content marketingu odnosi se na proces kojim se potencijalni kupci privlače kvalitetnim sadržajem, a onda se postepeno vode kroz čitav proces koji se zove “donošenje odluke o kupovini”. Ceo ovaj put se sastoji od nekoliko faza, a svaka faza ima specifičan cilj i zahteva drugačiji pristup.

Faze prodajnog levka u content marketingu su:

Svesnost (Awareness)

Prva faza ima za cilj da privuče pažnju potencijalnih kupaca ili klijenata  kroz stvaranje i plasiranje kvalitetnog sadržaja koji će im probuditi interesovanje za proizvod ili uslugu. Ovo se može postići kroz blogove, društvene mreže, infografike i sl.

Razmatranje (Consideration)

U ovoj fazi, potencijalni kupci upoznati su sa proizvodom ili uslugom i oni su ovde zainteresovani za više informacija. Ključno je da ovo uvek imate na umu i da iz tog razloga uvek pružite informaciju više o svom proizvodu ili usluzi. Više detalja može da presudi u tome da li će potencijalni kupac zaista i postati kupac.   

Odluka (Decision)

Treća faza je ona gde se vrši konvertovanje potencijalnih kupaca u kupce. Oni razumeju benefite Vaše ponude i donose odluku da izvrše konverziju.

Ne zaboravite da je održavanje dobrog odnosa s postojećim kupcima kroz stvaranje sadržaja ono što ih može zadržati i pokrenuti na to da ponove kupovinu ili da Vas preporuče drugima. To možete postići kroz redovne blogove, e-mail kampanje, loyalty program i sl.

Kako raditi Content Marketing?

 Da li postoji jedna jasno definisana i u svakoj branši primenljiva strategija? Ne.

Poznavanje sopstvenog biznisa, niše i ono najvažnije – ciljne grupe, odnosno publike, je ono što je suština i prvi korak od kojeg krećete. Svaki posao ima svoju industriju i konkurenciju, a na Vama je da shodno tim specifičnostima koje delatnost sa sobom nosi, prepoznate prilike i osmislite onu strategiju za content marketing koja će biti učinkovita i koja će dati najbolje rezultate.

Kako to postići?

Otkrićemo Vam samo par ključnih informacija, a mnogo više toga je u našem kursu pod nazivom Marketing sadržaja i šta je zaista bitno

Kurs je besplatan, potrebna je samo dobra volja i registracija.

Pomenuli smo važnost poznavanja publike kojoj se obraćate, ali isto tako važno jeste da znate i koji je to cilj koji želite da ispunite kroz content marketing. Šta Vaša strategija treba da postigne? Shodno tom odgovoru, pristupate planu za kreiranje i plasiranje sadržaja, pažljivo razrađujete etape i akcije, birate kanale i ton obraćanja. Ne postoji jedinstveni odgovor za svaku nišu, ali postoji način kako da prepoznate u kojim situacijama treba postupati kako biste svedočili najboljem mogućem rešenju. Ne zaboravite da analizirate postignute rezultate, ne plašite se testiranja i isprobavanja – slobodno menjajte pristup i istražujte! Težite tome da svoju strategiju u kontinuitetu unapređujete i poboljšavate, ne dozvolite stagnaciju i trudite se da stalno ostvarujete progres. Ključ uspeha je kontinuirani rad i fokus na ciljnu grupu. Setite se šta John Deere misli o svojim kupcima.

Šta je GoStudy?

GoStudy je škola digitalnog preduzetništva u kojoj ćete moći da, potpuno besplatno, pristupite velikoj bazi znanja u vezi digitalnog marketinga i digitalnog preduzetništva. Bez obzira na stepen znanja iz ovih oblasti, kurs je prilagođen baš svima – i onima koji imaju neki stepen znanja, ali i onima koji žele o ovome da uče. Zato volimo da kažemo da su u našu online zajednicu baš svi dobrodošli!

Putem dostupnih kurseva steći ćete u praksi primenljiva znanja o content marketingu, digitalnom marketingu uopšte, o tome kako to funkcionišu društvene mreže i kako se kreiraju kvalitetne i uspešne e-mail kampanje. Poslušajte i delove posvećene digitalnom preduzetništvu, jer svakome ko je preduzetnik ili želi to u budućnosti da postane, ovo je nešto što će vrlo koristiti. Čućete dosta toga o tome koje su sve poreske olakšice dostupne, koji su to alternativni izvori finansiranja i još mnogo korisnih stvari koje bismo i sami voleli da smo pre mnogo godina mogli na ovako jednostavan način da saznamo.

Iskoristite dostupne informacije – registrujte svoj korisnički nalog na našoj platformi i počnite još danas!

Podeli sa drugima!

Srodni blogovi

10 RAZLOGA DA BUDETE AKTIVNI NA INSTAGRAMU

ŠTA MORAŠ ZNATI KAO DIGITALNI MARKETAR?

ŠTA JE TVOJE ZAŠTO?