Dostupni programi podrške

Vođenje biznisa sa sobom donosi određene troškove. Jedan deo troškova se odnosi na administrativne troškove prilikom registracije biznisa, a drugi čine ostali troškovi potrebni za dalji njegov razvoj. Tu spada nabavka nove mašine, izgradnja poslovnog objekta ili registracija patenta.

Da biste pokrili ove troškove, potrebna su vam sredstva. Često tekuća sredstva iz poslovanja, ono što zaradite svakog meseca nije dovoljno da pokrijete sve troškove, a pogotovo one koji se tiču investiranja, u opremu ili rast.  Mi ćemo vam pomoći da saznate koje vam sve opcije stoje na raspolaganju za finansiranje vašeg biznisa.

Naučićeš:

 • Na koji način možeš da finansiraš svoj biznis;
 • Gde da pronađeš aktuelne informacije o programima podrške;
 • Koji su sve dostupni programi podrške za vas kao preduzetnika;
 • Koja je razlika između finansijskih i nefinansijskih programa podrške;
 • Šta su alternativni izvori finansiranja vašeg biznisa.

Šta su dostupni programi podrške?

Vođenje biznisa sa sobom donosi određene troškove. 

Često su troškovi osnivanja biznisa toliko veliki da je za početnike nemoguće da se nose sa njima, pa je tako 75% biznis ideja zauvek ostalo samo ideja.

Zato je važno da znate da postoje određeni programi podrške i da se oni mogu podeliti u dve grupe: finansijski i nefinansijski.

Na sajtu Preduzetništvo možete naći različite kategorije programa zavisno od faze u kojoj se nalazi poslovanje koje vodite. Programi finansijske podrške su namenjeni onima koji planiraju da započnu sopstveno poslovanje ili su privrednici u početnoj fazi razvoja. Nefinansijski programi podrške, s druge strane, pružaju neke druge oblike pomoći, kao što su mentorstvo, obuka, savetovanje ili pristup poslovnim mrežama i resursima.

Kako iskoristiti dostupne programe podrške u poslovne svrhe?

Postoji nekoliko dostupnih programa podrške koje možete iskoristiti u poslovne svrhe:

 1. Start up program – sprovodi Ministarstvo privrede zajedno sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a namenjen je preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima registrovanim u APR-u najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. 
  Olakšica predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava (do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti) i povoljnog kredita Fonda za razvoj (do 70% vrednosti ulaganja, odnosno do 60% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti). 
 2. Mix obuka, bankarskih kredita, bespovratnih sredstava i garancije za početnike koji sprovode Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW).

Pored ova dva, postoje i oni programi koji su u fazi pripreme:

 1. Program za akceleraciju koji će se odnositi na novoosnovana privredna društva ili preduzetnike koji razvijaju inovativni proizvod ili uslugu i koji imaju potencijal brzog i velikog rasta; kao i organizacije podrške startapima.
 2. Program ranog razvoja čije mere će obuhvatati bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 70% od odobrenog budžeta projekta, a maksimalno do 120.000 evra, dok najmanje 30% mora da obezbedi korisnik sredstava iz drugih izvora, nezavisnih od Fonda.
 3. Subvencija za samozapošljavanje NSZ-a namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.
  Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.
 4. StarTech program koji sprovodi NALED uz podršku kompanije Filip Moris. Reč je o programu grantova koji je namenjen svima koji imaju inovativne biznis ideje ili žele da transformišu svoje poslovanje uvođenjem novih tehnologija.

Šta ćete naučiti na ovom kursu?

U kursu o dostupnim programima podrške saznaćete koje to programe finansijske, a koje nefinansijske podrške možete da ih iskoristite za unapređenje poslovanja.

U zavisnosti od trenutne situacije, ustanovićete  da li ovi programi odgovaraju vašem poslovanju i ukoliko uvidite da su podobni – saznaćete uslove koje morate ispuniti za svaki od njih.

Kurs o dostupnim programima podrške može da pomogne tako što ideje neće ostati samo ideje, već ćete dobiti podršku, a to će uz trud i rad, lako prerasti u izgrađen stabilan biznis.

Lekcije

5. Startap program

Startap program sprovodi Ministarstvo privrede zajedno sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a je namenjen preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima registrovanim u APR-u najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

POGLEDAJ LEKCIJU

7. Program za akceleraciju

Program će se odnositi na novoosnovana privredna društva ili preduzetnike koji razvijaju inovativni proizvod ili uslugu i koji imaju potencijal brzog i velikog rasta; kao i organizacije podrške startapima.

POGLEDAJ LEKCIJU

10. StarTech

Reč je o programu grantova koji je namenjen svima koji imaju inovativne biznis ideje ili žele da transformišu svoje poslovanje uvođenjem novih tehnologija.

POGLEDAJ LEKCIJU

13. Grupno finansiranje

Postoje različite vrste grupnog finansiranja i u odnosu na posao kojim se bavite i namenu za koju vam je dodatno finansiranje potrebno, možete se odlučiti za grupno finansiranje kroz donacije, nagrade, akcije ili udeo.

POGLEDAJ LEKCIJU

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Ovaj kurs je namenjen za sve ljude koji žele da pokrenu svoje poslovanje, ali nemaju dovoljno sredstava za njegovo osnivanje, opremanje prostora i vanredne i redovne troškove.

Takođe, namenjen je i onima koji već imaju svoj biznis, ali im je potreban dodatan izvor novca za njegovo unapređenje.

Kurs o dostupnim programima podrške je informativan i zanimljiv za svakog ko se interesuje za sopstveno poslovanje jer pruža mnogo informacija o različitim načinima finansiranja.

Šta je GOstudy?

GoStudy je škola digitalnog preduzetništva u kojoj ćete moći da, potpuno besplatno, pristupite velikoj bazi znanja u vezi digitalnog marketinga i digitalnog preduzetništva. Bez obzira na stepen znanja iz ovih oblasti, kurs je prilagođen baš svima – i onima koji imaju neki stepen znanja, ali i onima koji žele o ovome da uče. Zato volimo da kažemo da su u našu online zajednicu baš svi dobrodošli!

Putem dostupnih kurseva steći ćete u praksi primenljiva znanja o content marketingu, digitalnom marketingu uopšte, o tome kako to funkcionišu društvene mreže i kako se kreiraju kvalitetne i uspešne e-mail kampanje. Poslušajte i delove posvećene digitalnom preduzetništvu, jer svakome ko je preduzetnik ili želi to u budućnosti da postane, ovo je nešto što će vrlo koristiti. Čućete dosta toga o tome koje su sve poreske olakšice dostupne, koji su to alternativni izvori finansiranja i još mnogo korisnih stvari koje bismo i sami voleli da smo pre mnogo godina mogli na ovako jednostavan način da saznamo.

Iskoristite dostupne informacije – registrujte svoj korisnički nalog na našoj platformi i počnite još danas!

GOstudy sertifikat

Položi test i preuzmi GOstudy sertifikat.
Steknite GOstudy sertifikat koji potvrđuje vaše znanje i veštine.
Test ima 23 pitanja, vreme za izradu je 45 minuta.

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Naši predavači, eksperti dokazani kroz praksu i sa dugogodišnjem iskustvom u digitalnom poslovanju, vode vas kroz svaku lekciju i omogućavaju vam da ceo proces savladate na što jednostavniji način.

Slični kursevi