Troškovi poslovanja

Prilikom započinjanja poslovanja, ono na šta treba da računaš su administrativni troškovi koji prate procedure registracije biznisa. Nakon toga slede i fiksni mesečni troškovi na račun poreza i doprinosa za koje te država duži sa prvim danom započinjanja biznisa.

U nastavku predavanja bavićemo se ovim inicijalnim i fiksnim mesečnim troškovima, kako bi mogao/la bolje da isplaniraš svoje poslovanje.

Naučićeš:

  • Koliko ti je novca potrebno za otvaranje firme;
  • Koliko je novca potrebno odvojiti na fiksne mesečne troškove – za knjigovođu i banku;
  • Koje sve vrste oporezivanja postoje i koliko treba da platiš na račun poreza i doprinosa;
  • Na koje sve poreske olakšice možeš da računaš.

Šta su troškovi poslovanja?

Prilikom započinjanja poslovanja, ono na šta treba da računate su administrativni troškovi koji prate proceduru registracije biznisa. 

Prvi korak jeste postupak registracije u Agenciji za privredne registre (APR). Za postupak registracije osnivanja plaća se naknada koja iznosi 4.900 dinara. Prilikom podnošenja prijave za osnivanje uplaćuje se i naknada za registraciju i objavljivanje osnivačkog akta u iznosu od 1.000 dinara.  Dodatno, za rezervaciju naziva firme, opciono naknada iznosi još 1.000 dinara. 

Ukoliko se registrujete kao preduzetnik troškovi su niži: 1500 dinara ukoliko se registrujete na šalteru, odnosno 1000 dinara za elektronsku registraciju.

Nakon toga slede i fiksni mesečni troškovi na račun poreza i doprinosa za koje vas država duži sa prvim danom započinjanja biznisa.

Kako iskoristiti znanje o poslovnim troškovima?

Kada znate svoje poslovne troškove na samom početku biće lakše da organizujete raspodelu budžeta koji je na raspolaganju.

Uz kurs o poslovnim troškovima upoznaćete se sa više načina poslovanja i lakše ćete prepoznati koji oblik da izaberete u svojoj situaciji.

Osim samog otvaranja preduzeća, moguće je i registrovati preduzetnika sa paušalnim oporezivanjem ili vođenje poslovnih knjiga po sistemu dvojnog knjigovodstva.

Takođe su manje šanse da se pojavi neki nepredviđeni trošak u poslovanju.

Šta ćete naučiti na ovom kursu?

Na kursu o troškovima poslovanja naučićete osnovne aspekte vezane za finansijski aspekt vođenja firme. Saznaćete koliko novca je potrebno za otvaranje firme, kao i koliko novca treba odvojiti za fiksne mesečne troškove kao što su knjigovodstvo i bankarske usluge. Takođe, bićete upoznati sa različitim vrstama oporezivanja i iznosima poreza i doprinosa koje je potrebno platiti. Kurs će vam pružiti informacije o mogućim poreskim olakšicama na koje možete da računate kako biste smanjili svoje poreske obaveze i sebi povećali šansu za uspeh.

troskovi poslovanja-min

Lekcije

3. Fiksni troškovi

Nakon administrativih, kreću fiksni troškovi koje ćemo podeliti na dva dela. Jedan deo su fiksni troškovi koji obuhvataju knjigovođu i banku, a drugi su obaveze prema državi.

POGLEDAJ LEKCIJU

6. Oporezivanje preduzetnika

U pogledu načina obračunavanja i plaćanja poreza, preduzetnicima u Srbiji stoje na raspolaganju dve mogućnosti – paušalno oporezivanje i vođenje poslovnih knjiga po sistemu dvojnog knjigovodstva.

POGLEDAJ LEKCIJU

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Kurs o troškovima poslovanja je napravljen za sve koji žele da započnu svoj biznis, kako bi uvideli koliko novca im je potrebno za samo osnivanje preduzeća, ali i za propratne troškove.

On daje jasne uvide i razlike između postojećih načina oporezivanja i olakšava proces odabira najboljeg oporezivanja za vaš biznis. Dakle, uz ovaj kurs ćete smanjiti troškove poslovanja onoliko koliko je to moguće.

Biće koristan i preduzetnicima kojima iz nekog razloga ne odgovara trenutni način oporezivanja ili onima koji su zainteresovani za moguće poreske olakšice.

Šta je GOstudy?

GoStudy je škola digitalnog preduzetništva u kojoj ćete moći da, potpuno besplatno, pristupite velikoj bazi znanja u vezi digitalnog marketinga i digitalnog preduzetništva. Bez obzira na stepen znanja iz ovih oblasti, kurs je prilagođen baš svima – i onima koji imaju neki stepen znanja, ali i onima koji žele o ovome da uče. Zato volimo da kažemo da su u našu online zajednicu baš svi dobrodošli!

Putem dostupnih kurseva steći ćete u praksi primenljiva znanja o content marketingu, digitalnom marketingu uopšte, o tome kako to funkcionišu društvene mreže i kako se kreiraju kvalitetne i uspešne e-mail kampanje. Poslušajte i delove posvećene digitalnom preduzetništvu, jer svakome ko je preduzetnik ili želi to u budućnosti da postane, ovo je nešto što će vrlo koristiti. Čućete dosta toga o tome koje su sve poreske olakšice dostupne, koji su to alternativni izvori finansiranja i još mnogo korisnih stvari koje bismo i sami voleli da smo pre mnogo godina mogli na ovako jednostavan način da saznamo.

Iskoristite dostupne informacije – registrujte svoj korisnički nalog na našoj platformi i počnite još danas!

GOstudy sertifikat

Položi test i preuzmi GOstudy sertifikat.
Steknite GOstudy sertifikat koji potvrđuje vaše znanje i veštine.
Test ima 23 pitanja, vreme za izradu je 45 minuta.

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Naši predavači, eksperti dokazani kroz praksu i sa dugogodišnjem iskustvom u digitalnom poslovanju, vode vas kroz svaku lekciju i omogućavaju vam da ceo proces savladate na što jednostavniji način.

Slični kursevi