Ko se smatra frilenserom u Srbiji?

Predavač:

Irena Đorđević Šušić
NALED – StarTech

Detaljno istražujemo frilensing kao savremeni način profesionalnog angažovanja koji je nedavno dobio zvanični pravni status u Srbiji. Saznaćete kako je inicijativa NALED-a i StarTech projekta omogućila frilenserima da svoje nezavisne karijere razvijaju uz podršku novih zakonskih okvira.

Modul će vam pružiti temeljna znanja o tome šta znači biti frilenser, kako se upravlja fleksibilnim radnim ugovorima, te kako da se navigira kroz digitalne platforme koje frilenserima pružaju poslove lokalno i internacionalno. Kroz raznovrsne lekcije, modul će pokriti praktične aspekte frilens rada u Srbiji, uključujući fiskalne obaveze, prava na socijalno osiguranje i administrativne procese potrebne za uspešno poslovanje u ovoj sve popularnijoj oblasti.

Naučičete:

  • Definiciju frilensinga u kontekstu srpskog tržišta rada: Razumećete pravne aspekte samostalnog rada i kako se oni odražavaju na svakodnevne profesionalne aktivnosti.
  • Fiskalne odgovornosti i porezne obaveze: Upoznaćete se s načinom na koji frilenseri treba da prijavljuju porez i vrše obračunavanje poreza i doprinosa.
  • Ugovaranje i prijavu prihoda: Naučićete kako se pravilno ugovaraju poslovi, vrše prijave prihoda, i koriste relevantni digitalni alati poput portala www.frilenseri.purs.gov.rs.
  • Socijalno osiguranje za frilensere: Stići ćete do razumevanja kako se kao frilenser prijaviti i održavati svoje pravo na socijalne beneficije.
  • Poresku prijavu i administraciju: Osposobićete se za pravilno popunjavanje i podnošenje poreskih prijava, kao i za razumevanje procedura koje se tiču prihoda iz inostranstva i obračuna u stranim valutama.

Lekcije

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Ovaj kurs o inovacijama je napravljen za sve ljude koji žele da se upuste u preduzetništvo sa svojom idejom koja je drugačija od standardnih.

Bilo da već imate svoju ideju koja je drugačija ili tek planirate da sednete i osmislite proizvod/uslugu koja će biti drugačija i inovativna – obavezno pogledajte ovaj kurs jer će vas on navesti na kreativno razmišljanje i pružiti vam podršku u odabiru da budete drugačiji.

Šta je GOstudy?

GoStudy je škola digitalnog preduzetništva u kojoj ćete moći da, potpuno besplatno, pristupite velikoj bazi znanja u vezi digitalnog marketinga i digitalnog preduzetništva. Bez obzira na stepen znanja iz ovih oblasti, kurs je prilagođen baš svima – i onima koji imaju neki stepen znanja, ali i onima koji žele o ovome da uče. Zato volimo da kažemo da su u našu online zajednicu baš svi dobrodošli!

Putem dostupnih kurseva steći ćete u praksi primenljiva znanja o content marketingu, digitalnom marketingu uopšte, o tome kako to funkcionišu društvene mreže i kako se kreiraju kvalitetne i uspešne e-mail kampanje. Poslušajte i delove posvećene digitalnom preduzetništvu, jer svakome ko je preduzetnik ili želi to u budućnosti da postane, ovo je nešto što će vrlo koristiti. Čućete dosta toga o tome koje su sve poreske olakšice dostupne, koji su to alternativni izvori finansiranja i još mnogo korisnih stvari koje bismo i sami voleli da smo pre mnogo godina mogli na ovako jednostavan način da saznamo.

Iskoristite dostupne informacije – registrujte svoj korisnički nalog na našoj platformi i počnite još danas!

GOstudy sertifikat

Položi test i preuzmi GOstudy sertifikat.
Steknite GOstudy sertifikat koji potvrđuje vaše znanje i veštine.
Test ima 23 pitanja, vreme za izradu je 45 minuta.

Za koga je ovaj kurs napravljen?

Naši predavači, eksperti dokazani kroz praksu i sa dugogodišnjem iskustvom u digitalnom poslovanju, vode vas kroz svaku lekciju i omogućavaju vam da ceo proces savladate na što jednostavniji način.

Slični kursevi