Podeli sa drugima!

Šta je Internet?

Da li ste nekada razmišljali o tome šta je to dovelo do toga da danas možemo uživati u udobnosti korišćenja interneta koji je toliko pouzdan i brz i zahvaljujući kome imamo poslove, razonodu i možemo da održavamo kontakt sa prijateljima i porodicom iako ne živimo blizu jedni drugih? Ako Vas zanima ova tema, evo teksta o tome šta je internet, kako je nastao i šta sve stoji iza njegovog savršenog rada.

Istorija Interneta

Istorija interneta seže u daleke 60-te godine prošlog veka, kada su različiti naučnici i vlade počeli da razvijaju tehnologiju koja bi omogućila razmenu informacija preko velikih udaljenosti. Jedan od ključnih momenata u istoriji interneta bio je razvoj ARPANET-a (Advanced Research Project Agency Network), kada se po prvi put koristio protoKol za prenos podataka koji će kasnije da bude poznat kao TCP/IP. Zatim, početkom 80-ih dolazi do razvoja UNIX-based sistema za prenos podataka (Usenet) koji je omogućio razmenu informacija preko mreže. Naredna dekata obeležava nastanak WWW (World Wide Web) koji postaje dostupan javnosti, što omogućava ljudima da pristupe internetu koristeći web pretraživač i da pristupaju različitim web stranicama. Od tada, internet mreža se razvija u nešto što danas poznajemo, sa milijardama korisnika širom sveta. Internet je postao neizostavan deo svakodnevnog života i omogućio je razvoj novih tehnologija i industrija, poput digitalnog marketinga ili e-commerce-a.

Ko upravlja Internetom?

Internetom ne upravlja jedna organizacija ili država, već to čini više različitih organizacija i institucija koje su odgovorne za različite apsekte njegove funkcionalnosti. Neki od glavnih aktera su:

  • Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICCANN)  – odgovornost za upravljanje imenima domena i IP adresama na internetu.
  • Internet Engineering Task Force (IETF) – stručnjaci koji razvijaju standard i protokole koji se koriste na internetu.
  • Regionalni internet registri (RIR) – organizacije koje upravljaju IP adresama u specifičnim regionima.
  • Svetska organizacija za telekomunikacije (ITU) – koja se bavi regulativnim pitanjima koja su u vezi telekomunikacija i interneta.

Takođe, svaka zemlja ima svoje regulatore koji upravljaju internetom i telekomunikacijama unutar svojih granica.

Razumeti strukturu Interneta

Internet je zapravo globalna mreža računara koja se sastoji od mnogih različitih mreža koje su povezane zajedno. Postoje ključne komponente koje čine ovu strukturu, a one se odnose na protokole koji se koriste u razmeni podataka, mreže – koje mogu biti lokalne, regionalne i globalne, domeni, hostinzi, itd. Da bismo Vam malo detaljnije pojasnili kako izgleda struktura Interneta, u nastavku sledi više informacija o svim bitnim stavkama u vezi ove globalne mreže.

Načini pristupa Internetu

Što se tiče načina pristupa Internetu, pomenućemo Vam i one koje trenutno nisu zastpuljenje u praksi, kao i načine koje većina nas svakodnevno koristi.

  • Dial-up – ovaj način koristi telefonsku liniju za povezivanje na Internet i bio je nekada u upotrebi jer nije postojalo boljih alternativa.
  • DSL (Digital Subscriber Line) – Ovaj način pristupa koristi telefonsku liniju za povezivanje na Internet, i to podrazumeva nešto savremeniji pristup neko putem Dial-up.
  • Kablovska veza – koristi kablovsku televiziju za povezivanja na Internet.
  • Fiksna bežična veza – podrazumeva povezivanje putem fiksnog uređaja (rutera) koji se nalazi u kući ili u poslovnom prostoru.
  • Mobilni pristup – ovde se koristi mobilni signal za povezivanje putem pametnih telefona ili tablet računara.
  • Satelitski pristup – na ovaj način se koristi satelitski signal za povezivanje na Internet.
  • Fiber Optic – pristup kroz optička vlakna za prenos podataka, što omogućava brži internet i sigurniju vezu u odnosu na druge tehnologije.

Najpoznatije usluge Interneta

Zahvaljući Internetu, danas imamo na raspolaganju ogroman broj mogućnosti za posao, komunikaciju i razonodu. Evo šta spada u najpoznatije usluge interneta.:

  • Pretraživanje – svakodnevno koristimo Google, Yahoo ili Bing za pretragu svih potrebnih informacija.
  • Društvene mreže – Povezivanje sa drugim ljudima na društvenim mrežama je takođe danas nešto što većina nas praktikuje. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i TikTok su samo neke od najčešće korišćenih.

Da li Vas zanima kako društvene mreže funkcionišu? Pogledajte besplatno naš kurs u modulu koji se zove Upoznaj društvene mreže.

  • E-mail – da li znate koliko se dnevno pošalje mejlova putem servisa kao što su Gmail, Yahoo Mail ili Outlook?
  • Online prodaja – nova mogućnost kupovine koja je nastala razvojem interneta. Bez obzira na radno vreme fizičke prodavnice, sada je kupovinu je moguće obavljati u bilo koje vreme i sa bilo koje lokacije, ukoliko postoji kreiran web shop.
  • Streaming video – gledanje video sadržaja nikada nije bilo lakše nego danas, zar ne?
  • Cloud storage – čuvanje i deljenje fajlova sada je moguće zahvaljući servisima kao što su Google Drive, Dropbox ili Cloud.
  • Online bankarstvo – sada su odlasci u banku ređi jer se transakcije novca obavljaju online, bez čekanja u redovima.
  • Virtual Private Network (VPN) – servisi poput NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost VPN omogućavaju korisnicima da šifriraju svoju internet adresu i anonimno pristupe internetu.

Šta je World Wide Web (www)?

Skraćenica www potiče od fraze “World Wide Web” i predstavlja sistem hipertekstualnih stranica koje se prenose preko Interneta. To je sistem koji omogućava pristup i korišćenje različitih vrsta informacija, kao što sus like, tekst, video ili audio sadržaji. Www se sastoji od stranica kojima se pristupa preko web pretraživača i koje su označene specifičnim URL adresama.  Www je osmišljen krajem devedesetih godina i danas omogućava pristup informacijama i uslugama na globalnom nivou.

Sigurnosni protokoli na Internetu

Sigurnost podataka i informacija na internetu je vrlo važna, i zbog toga je postojanje sigurnosnih protokola važno. Pomenućemo:

  • HTTPS (Hyper Transfer Protokol Secure) je varijanta HTTP-a koji koristi SSL ili TSL za šifriranje podataka koji se prenose između klijenta i servera.
  • SSL (Secure Sockets Layer) i TLS (Transport Layer Security) su protokoli za šifriranje podataka koji se prenose preko mreže i čine online komunikaciju sigurnom.
  • SSH (Secure Shell) omogućava korisnicima da se prijave remote na računare i da ih bezbedno koriste.
  • VPN (Virtual Private Network) služi za šifriranje podataka, povezivaću se na remote mreže i radeći kao da su fizički povezani na izabranu mrežu.
  • SFTP (Secure File Transfer Protocol) koristi se za siguran prenos datoteka preko mreže.
  • IPsec (Internet Protocol Security) je skup protokola za šifriranje i autentifikaciju podataka koji se prenose preko mreže.
  • Two-factor authentication ili dvostruka autentifikacija služi za proveru identiteta korisnica na dva načina i to kombinacijom lozinke i jednokratnog koda koji se šalje na mobilni telefon ili se generiše kroz aplikaciju.

Šta je IP adresa?

IP adresa (skraćenica od fraze “ Internet Protocol address” ) je jedinstveni numerički niz cifara koji ima svaki uređaj povezan na internet koji ga identifikuje i omogućava mu da komunicira sa drugim uređajima na internetu.

Kako su povezani Domen, Website i Hosting?

Ova tri pojma povezuje web sajt. Da bi sajt bio dostupan na internetu, potrebno je izvršiti registraciju domena, zatim kreirati sajt i smestiti ga na server (host) koji je stalno povezan sa internetom.

Domen je adresa sajta koju ljudi koriste kako bi sajtu pristupili, a hosting je usluga koja omogućava da se sajt smesti na server.

Kako ovladati svim tehnologijama na Internetu?

Ovladavanje svim tehnologijama na internetu može biti izazovno jer je internet vrlo dinamičan i stalno se razvija. Ali, ako se odlučite za tehnologije koje su Vam korisne i zanimljive, uz stalno istraživanje i učenje – uvek možete biti u toku sa svim novinama.

Neka Vas učenje novih veština ne zaplaši, jer danas imate mogućnost da na vrlo lak način pristupite bazama znanja koje Vam nude mogućnost za relativno brz karijerni rast. Ako ste neko koga zanima kako može da pokrene sopstevi online posao, u GoStudy, školi digitalnog preduzetništva, potpuno besplatno možete naučiti kako se to radi – od početka do kraja. Ovo će Vam pomoći da lako i vrlo jednostavna svoje teoretsko znanje primeniti u praksi. Zvuči Vam zanimljivo? Pogledajte detaljnije.

Šta je GoStudy?

GoStudy je platforma koja nudi sva potrebna znanja u vezi preduzetništva, marketinga i prodaje, i to POTPUNO BESPLATNO.

Naši edukatori poseduje stručno znanje i bogato iskustvo u praksi, u poslovima digitalnog marketing ai preduzetništva su dugo godina, tako da već imaju proveren sistem rada koji sa polaznicima daje najbolje rezultate.

Kreiranjem besplatnog naloga dobijate pristupe svim kursevima na platformi, kao i onima koji budu naknadno dodati, a možemo pomoći i u slučaju da imate bilo kakve tehničke probleme. Organizujemo live predavanja svakog meseca i polaznici za odslušani kurs dobijaju sertifikat.

Da li Vam ovo zvuči zanimljivo? Ako je odgovor potvrdan, onda nemojte čekati da prođe još vremena kako biste se pokrenuli za neku svoju ideju – počnite još danas!

Podeli sa drugima!

Srodni blogovi

DA LI JE SADRŽAJ I DALJE KRALJ ILI JE SKINUT S TRONA?

KAKO DA STVORITE JEDINSTVENO KORISNIČKO ISKUSTVO?

ŠTA JE USER GENERATED CONTENT I KAKO GA KORISTITI?